1Türk Boardu

Tam Versiyon: Tom Cruise Kimdir Biyografisi ve Resimleri
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
[Resim: Tom-Cruise-kimdir-Biyografisi.png]

Tom Cruise Kimdir Biyografisi ve Resimleri
Thomas Cruise Mapother IV (3 Temmuz 1962; Syracuse, New York)[1] üç kere Akademi Ödülüne aday gösterilmiş, Altın Küre ödüllü oyuncu. Forbes dergisi tarafından 1 yılda 67 milyon dolar kazancıyla 2006'da dünyanın en güçlü ünlüsü seçilmiştir.[2] Üç kez Akademi ödülüne aday gösterilmesine rağmen bu ödüllerden hiçbirini alamamıştır. Üç kez Altın Küre kazanmıştır. Annesi Mary öğretmen, babası Thomas ise elektrik mühendisi idi.[3] 2007 yılına kadar " dünyada en fazla para kazanan ve yapımcısına kazandıran" oyuncusu olmuştur. 2016 yılında dünyada yapımcısına en fazla kazandıran oyuncular listesinde 6.sırada yer almıştır.[4]

1987-1990 yılları arasında Mimi Rogers, 1990-2001 yılları arasında Nicole Kidman ile evli kalmıştır. 18 Kasım 2006 Roma'da evlendiği Katie Holmes ile 2012'nin Ağustos ayında boşanmıştır. Scientology tarikatına mensuptur. Suri adında bir kızı vardır.

Tom Cruise 3 Temmuz 1962 de Syracuse, New York, ABD'de doğdu. 3 kız kardeşi vardır. Tom Cruise'in tam adı Thomas Cruise Mapother IV 'dür. Annesi Mary Lee öğretmen, babası Thomas Cruise Mapother III ise elektrik mühendisi idi. Babası; girdiği her işten kısa sürede kovulduğu için ailesini yeni iş arayışlarının peşinde kasaba kasaba (Ottawa, Kanada, Louisville, Ontario, Kentucky, New Jersey, Glen Ridge ve Wayne, New Jersey) dolaştırmıştı, bu yüzden 14 yaşına gelene kadar ABD ve Kanada'da sekiz ilköğretim okulu ve üç lisede okudu. 11 yaşında iken Tom Cruise'un annesiyle babası 1974 yılında boşandılar. 14 yaşındayken rahip olmayı düşündüğü okuldan çıkarıldı. Annesiyle ve üvey babasıyla birlikte New Jersey'de yaşayan Tom Cruise, lise yıllarında oyunculuğa ilgi duymaya başlayınca rahip olma hedefini erteledi. Tom Cruise, öğrenim gördüğü Glen Ridge Lisesi öğrencilerinin oynadığı "Guys and Dolls" adlı oyunda sahneye adımını attı. 1980 yılında 18 yaşında iken o liseden ayrıldı ve New York' ta Manhattan'a yerleşti.1994'te Toronto'da pilotluk lisansı aldı.


Sinemaya 1979 yılında Franco Zeffirelli'nin "Endless Love" "Sonsuz Aşk" adlı filmiyle başladı. Ardından 1981 yılında George C. Scott, Timothy Hutton ve Sean Penn ile birlikte rol aldığı Taps'da oynadı. İlk kez Altın Küre ödülüne aday gösterildiği 1983 de "Risky Bussiness / Riskli İş" filminde, 1986 yılına gelindiğinde Top Gun adlı filmde oynadı. Ardından The Color of Money / Paranın Rengi, Rain Man / Yağmur Adam, ilk kez Oscar'a aday gösterildiği Born on the Fourth of July / Doğum Günü 4 Temmuz ve Far and Away / Uzak Ufuklar adlı filmlerde başrol oynadı.

1993 yılında oynadığı ve Teğmen J. G. Daniel Kaffee rolüyle kamera karşısına geçtiği A Few Good Man / Birkaç İyi Adam'daki performansıyla üçüncü kez Altın Küre'ye aday gösterildi. 1996'da oynadığı Jerry Maguire ise en iyi aktör dalında ikinci kez Oscar'a aday gösterilirken, en iyi aktör dalında Altın Küre ödülünü kucakladı.

1999 yılında Stanley Kubrick'in Eyes Wide Shut / Gözleri Tamamen Kapalı adlı filmde karısı Nicole Kidman ile birlikte kamera karşısına geçti. Yönetmenliğini Paul Thomas Anderson'ın üstlendiği 2000 yapımı Magnolia / Manolya adlı filmde 'en iyi yardımcı erkek oyuncu' dalında bir kez daha Altın Küre ödülüne layık görüldü.

Brian De Palma'ın Mission Impossible / Görevimiz Tehlike, John Woo'nun yönettiği devamı Mission Impossible 2 / Görevimiz Tehlike 2, Cameron Crowe'un yönettiği Vanilla Sky, Steven Spielberg'in yönettiği Minority Report / Azınlık Raporu, Edward Zwick'in yönettiği The Last Samurai / Son Samuray, Michael Mann'in yönettiği Collateral ve Dünyalar Savaşı adlı filmlerde rol aldı.

"Görevimiz Tehlike 2" için 75.000.000 $ alarak," bir film için en yüksek ücret alan aktör" ünvanını kazandı.

İlk evliliğini 1987 yılında 24 yaşındayken yaptı. O dönemin ünlü kadın oyuncularından 31 yaşındaki Mimi Rogers ile evlenmişti ve eşi kendisinden 7 yaş büyüktü. Üstelik Mimi Rogers, 1950'li yıllarda bilimkurgu yazarı L. Ron Hubbard tarafından kurulan Scientology dininin üyesiydi. Tom Cruise bu tarikata 1990 yılında katıldı. Hubbard'ın geliştirdiği din, kendisini terk eden babasının yerini almıştı. Öte yandan Mimi Rogers ile yaptığı evlilik zaten başından beri yanlıştı. Nitekim fazla uzun ömürlü olmadı ve 1990 yılı içinde sona erdi.

Tom Cruise 1990'da "Days Of Thunder" adlı filmin çekiminde Nicole Kidman ile tanışır ve Tom Cruise o sıralar Mimi Rogers ile evlidir ve bir süre sonra boşanırlar. O zamanlarda 22 yaşında bir Katolik olan Nicole Kidman ile 1990 yılının Noel gecesinde evlendi.

1987-1990 yılları arasında Mimi Rogers, 1990-2001 yılları arasında Nicole Kidman ile evli kaldı.

Scientology tarikatına mensup olan Tom Cruise 18 Kasım 2006'da Katie Holmes ile Roma'da evlenmiştir.

Evlilikleri :
1. Evliliği: Mimi Rogers (9 Mayıs1987 - Ocak 1990)
2. Evliliği: Nicole Kidman (24 Aralık 1990 - 8 Ağustos 2001) "Ruby Trisha Kidman Cruise" adında kendi çocukları ve evlat edindikleri "Isabella Jane Kidman Cruise" (1993 doğumlu) ile "Connor Anthony Cruise" (1995 doğumlu) adında üç çocuğu var.
3. Evliliği: Katie Holmes ( 18 Kasım 2006 - günümüz ) 18 Nisan 2006 doğumlu Suri adında bir kızı vardır.

Meraklısına
14 yaşındayken rahip olmayı düşünüyordu. Bu kararından bir sene sonra vazgeçti.
14 yaşındayken ABD ve Kanada'da 15 farklı okulda bulunmuş durumdaydı.
The Matrix'te Keanu Reeves'in canlandırdığı Thomas A. Anderson / Neo rolü için ilk düşünülen oyuncuydu.
Mission: Impossible 2 için 75.000.000 $ alarak bir film için en yüksek ücreti alan oyuncu oldu.
1997'de en iyi giyinen erkek oyuncu seçilmişti
People Dergisinde yaşayan en seksi erkek oyuncu seçilmişti (1990)
1994'te Toronto'da pilotluk lisansı aldı
Premiere'in 2003 yıllık "Power 100" Listesinde 14. oldu, 2002'de 16. idi
Hollywood Reporter, Tom Cruise'u dünyanın en fazla hasılat kazandırma potansiyeline sahip yıldızı seçti.
Basil ve Murray adlarında iki köpeği ve Harvey adında bir kedisi var.

Tom Cruise Filmografie

Oyuncu olarak - Schauspieler
1981: Endlose Liebe (Endless Love)
1981: Die Kadetten von Bunker Hill (Taps)
1983: Die Outsider (The Outsiders)
1983: Die Aufreißer von der Highschool (Losin’ It)
1983: Lockere Geschäfte (Risky Business)
1983: Der richtige Dreh (All the Right Moves)
1985: Legende (Legend)
1986: Top Gun – Sie fürchten weder Tod noch Teufel
1986: Die Farbe des Geldes (The Color of Money)
1988: Cocktail
1988: Young Guns (Gastauftritt)
1988: Rain Man
1989: Geboren am 4. Juli (Born on the Fourth of July)
1990: Tage des Donners (Days of Thunder)
1992: In einem fernen Land (Far and Away)
1992: Eine Frage der Ehre (A Few Good Men)
1993: Die Firma (The Firm)
1994: Interview mit einem Vampir (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles)
1996: Mission: Impossible
1996: Jerry Maguire – Spiel des Lebens (Jerry Maguire)
1999: Eyes Wide Shut
1999: Magnolia
2000: Mission: Impossible II
2001: Vanilla Sky
2002: Austin Powers in Goldständer (Austin Powers in Goldmember) (Cameoauftritt)
2002: Minority Report
2003: Last Samurai (The Last Samurai)
2004: Collateral
2005: Krieg der Welten (War of the Worlds)
2006: Mission: Impossible III
2007: Von Löwen und Lämmern (Lions for Lambs)
2008: Tropic Thunder
2008: Operation Walküre – Das Stauffenberg-Attentat (Valkyrie)
2010: Knight and Day
2011: Mission: Impossible – Phantom Protokoll (Mission: Impossible – Ghost Protocol)
2012: Rock of Ages
2012: Jack Reacher
2013: Oblivion
2014: Edge of Tomorrow
2015: Mission: Impossible – Rogue Nation
2016: Jack Reacher: Kein Weg zurück (Jack Reacher: Never Go Back)
2017: Die Mumie (The Mummy)
2017: Barry Seal: Only in America (American Made)
2018: Mission: Impossible – Fallout

Yapimci olarak - Produzent

1996: Mission: Impossible
1998: Grenzenlos (Without Limits)
2000: Mission: Impossible II
2001: The Others
2001: Vanilla Sky
2002: Narc
2003: Shattered Glass
2003: Last Samurai (The Last Samurai)
2004: Suspect Zero
2005: Elizabethtown
2006: Mission: Impossible III
2006: Ask the Dust
2008: Operation Walküre – Das Stauffenberg-Attentat (Valkyrie)
2010: Knight and Day
2011: Mission: Impossible – Phantom Protokoll (Mission: Impossible – Ghost Protocol)
2012: Jack Reacher
2015: Mission: Impossible – Rogue Nation
2016: Jack Reacher: Kein Weg zurück (Jack Reacher: Never Go Back)
2018: Mission: Impossible – Fallout

Seneryo - Drehbuchautor

1990: Tage des Donners (Days of Thunder)

Auszeichnungen und Nominierungen (Auswahl)
Tom Cruise bei einer Pressekonferenz im Hamburger Kempinski Hotel Atlantic zum Start von Mission: Impossible, 19. Juni 1996

Oscar

1990: Nominierung: Bester Hauptdarsteller für Geboren am 4. Juli
1997: Nominierung: Bester Hauptdarsteller für Jerry Maguire – Spiel des Lebens
2000: Nominierung: Bester Nebendarsteller für Magnolia

Golden Globe Award

1984: Nominierung: Bester Hauptdarsteller in einem Kinofilm/Musical oder Komödie für Lockere Geschäfte
1990: Bester Hauptdarsteller in einem Kinofilm/Drama für Geboren am 4. Juli
1993: Nominierung: Bester Hauptdarsteller in einem Kinofilm/Drama für Eine Frage der Ehre
1997: Bester Hauptdarsteller in einem Kinofilm/Musical oder Komödie für Jerry Maguire – Spiel des Lebens
2000: Bester Nebendarsteller in einem Kinofilm für Magnolia
2004: Nominierung: Bester Schauspieler in einem Kinofilm/Drama für Last Samurai
2009: Nominierung: Bester Nebendarsteller für Tropic Thunder

Goldene Himbeere

1989: Nominierung: Schlechtester Hauptdarsteller für Cocktail
1995: Schlechtestes Leinwandpaar gemeinsam mit Brad Pitt für Interview mit einem Vampir
2001: Nominierung: Schlechteste Neuverfilmung oder Fortsetzung für Mission: Impossible II
2006: Nervendste Zielscheibe der Klatschpresse für Tom Cruise, Katie Holmes, Oprah Winfreys Couch, der Eiffelturm & „Tom’s Baby“
2006: Nominierung: Nervendste Zielscheibe der Klatschpresse für Tom Cruise und seinen Feldzug gegen Psychiater
2006: Nominierung: Schlechtester Hauptdarsteller für Krieg der Welten
2018: Schlechtester Hauptdarsteller für Die Mumie

Bambi

2007: Bambi – „Courage“ für die Rolle des deutschen Widerstandskämpfers Claus Schenk Graf von Stauffenberg

Tom Cruise Fotoğrafları

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_1.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_2.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_3.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_4.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_5.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_6.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_7.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_8.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_9.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_10.jpg]

[Resim: Tom-Cruise-Kimdir_11.jpg]